O NAMA

Književna karika ili Lit link festival povezuje hrvatsku književnu scenu sa književnim scenama diljem svijeta.

Uz konstantno sudjelovanje hrvatskih autora na svakom festivalu gostuje još jedna zemlja ili jezik. Specifičnost festivala jest da ne ugošćuje samo autore nego i urednike i izdavače.

Festival teži dugoročnim efektima književne komunikacije i osnaživanju potencijala prevođenja. Uz čitanja stranih i domaćih autora Lit link festival paralelno se usmjerava na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača koji su njegovi jednako važni gosti. Čitanja se odvijaju uz projicirane prijevode na hrvatski i na jezik gostiju.

Festival, u cjelini gledano, naginje alternativnom tonu i otkrivanju novoga, što ne znači da mnogi njegovi sudionici nisu prepoznati i od glavnostrujaških medija te značajnih nagrada i priznanja.

Književna karika ili Lit link festival teži dvosmjernoj komunikaciji. S jedne strane upoznavanju publike u više hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Pula...) s novim i zanimljivim književnim glasovima iz inozemstva, no jednako tako i u drugom smjeru: strani gosti, posebice urednici i nakladnici, u prilici su upoznati potencijalno prevodive autorske glasove s aktualne hrvatske književne scene, kao i dobiti – u dodacima programa – informacije o književnom naslijeđu.

Možemo reći da festival u svojim efektima djeluje i usuprot kulturnom stereotipiziranju te eventualno očekivanim ili uvriježenim predodžbama. Otkrivanje književno novog znači i promjenu slike te nadilaženje općih mjesta percepcije drugoga.

Ciljevi festivala su dugoročni te se njegovi poželjni efekti ne ograničavaju tek na jednokratno događanje nego na iniciranje daljnjih profesionalnih suradnji.
Festival postoji od 2013. godine i odvija se jednom godišnje (krajem lipnja).

Dosad su gosti festivala dolazili iz: 2013. – SAD; 2014. – Kanada; 2015. – Francuska; 2016. – Italija; 2017. – Velika Britanija; 2018. – SAD.
2019. - gosti će biti autori, urednici i nakladnici s njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska).

Od 2018. Lit link festival jednu dodatnu večer programa, u suradnji sa slovenskim partnerima, organizira u Ljubljani.
U 2019. u planu su, u suradnji s lokalnim partnerima, dodatni događaji festivala u Ljubljani i Beču.

Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca, HDP.
Festival podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport – Grad Zagreb, te Grad Rijeka. Festival su 2019. također podržali Goethe-Institut Kroatien i Austrijski kulturni forum u Zagrebu.
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca (HDP)

Programski voditelj i autor koncepcije: Robert Perišić

Producent i zamjenik programskog voditelja: Ivan Sršen

Urednički kolegij: Ivan Sršen, Ana Badurina, Buzz Poole, Chelsea Sanders, Muanis Sinanović, Robert Perišić

Internacionalni koordinator: Buzz Poole

Programski asistent i koordinator programa - Ljubljana: Muanis Sinanović

Programski asistent (za selekciju 2019., njemački jezik): Stipe Ćurković

Marketing i odnosi s javnošću: Ivan Sršen

Asistenti producenta: Petra Čačić, Lana Purgar

Logo festivala: Barbara Blasin

Kontakti